8. 12. 2023 A tým

Shoumanovo absolutorium a 6 bodů z Ostravy

Klub

Na půdě TTC Ostrava se nám povedl husarský kousek

Hráče „A“ týmu čekala před Vánocemi velká výzva. Během dvou dní dva zápasy ve dvou různých halách.

Nejprve jsme ve středu 6. 12. sehráli utkání na půdě posledního celku tabulky NH Ostrava. Přestože jsme dokázali vyhrát poměrem 3:0, tak výsledek úplně neodpovídá průběhu zápasu. K prvnímu zápasu nastoupil Ondřej Květon a Michal Beneš. Po 4 vyrovnaných setech jsme nepoznali vítěze a musela rozhodnout pátá sada. Tam si náš hráč počínal zkušeně a zvítězil poměrem 11:3.

Ve druhém zápase změřili síly Vít Kadlec a Mohamed Shouman. Mohamed se celý zápas tak trochu hledal a za stolem to bylo vidět. Mladičký Kadlec už měl výhru na dosah, když vedl 2:1 na sety. Nakonec však egyptský hecař přeci jen dokázal najít způsob jak ostravského plejera porazit. Rozhodnout opět musel až poslední 5. set, ve kterém Shouman vyhrál tím nejtěsnějším způsobem – 11:9.

Ve třetím klání na Kubu Seiberta čekal nestárnoucí harcovník Miroslav Bindač. Jakub si ve třech koncovkách se zkušeným hráčem Ostravy poradil a zrodila se tak výhra 0:3.

Hned další den nás čekal nelehký úkol, a to vyhrát na půdě TTC Ostrava 2016 – týmu legendárního Petra Korbela. Letos se to povedlo pouze aspirantovi na titul SKST Havířov. Dokonce i mistři z loňské sezony HB Ostrov na horké ostravské půdě padli.

V první dvouhře nastoupili doma téměř neporazitelný Jakub Kleprlík a Mohamed Shouman. Možná až překvapivě snadno vyhrál Shouman první dva sety. Oslavy však musely počkat. Kleprlík ve dvou koncovkách urval další dva sety a muselo se tak rozhodnout v páté sadě. V té měl ke konci navrch Kleprlík, který měl dva mečboly za stav 10:8. Stejně jako liberecký borec ve čtvrtém setu však tento náskok nevyužil a Egypťan nakonec dokázal pátou sadu urvat ve svůj prospěch, 0:1.

Druhý zápas a druhý Egypťan. Za tým TTC Ostrava 2016 totiž letos nastupuje bratr 20. muže světového žebříčku Omara Assara – Khalid Assar. Egyptský obr měl v prvních dvou sadách nad Michalem Benešem navrch, když oba vyhrál poměrem 11:9. Michal však našel spolu s trenérem Markem Kláskem vhodnou taktiku a zápas dotáhl do pátého setu. Zápas, který byl jako na houpačce ovšem nakonec urval Egypťan Assar, který vyhrál koncovku poměrem 11:9 a připsal tak bod na stranu Ostravanů.

Třetí mač nabídl československý souboj Klajber – Seibert. Věřte nebo ne, zápas byl opět pětisetový. Nekonečná přetahovaná nakonec dopadla lépe pro Slováka, když v pátém setu za stavu 10:9 zahrál nechytatelné prasátko o síťku – tzv. „věšák“ a Seibert šel Klajberovi smířeně podat ruku, 2:1 pro domácí.

Prodloužit zápas se pokoušel Michal Beneš, kterého čekal nelehký úkol. Kleprlík doma oba dva zápasy neprohrává. Začátek zápasu statistiku potvrdil a Beneš byl dole 0:2. Našel v sobě však morální sílu a postupně zvítězil 11:6 a 11:7. Horská dráha pokračovala a o vítězi rozhodoval finální set. Michal Beneš měl navrch, postupně měl náskoky 4:1, 10:6. V koncovce však Kleprlík stáhl až na 10:9 a liberečtí fanoušci už byli zralí na infarkt. Nakonec však na příjmu Michal jednoduše pinkl na druhou stranu a Kleprlík zkazil, 2:2.

Slovy moderátora Lukáš Foffa „souboj o egyptského faraona“ na nás čekal v rozhodující bitvě. Vzhledem k předešlým zápasům se nabízela varianta pětisetové války. Navíc oba dva soupeři spolu hrají již 25 let a znají se takřka dokonale. Shouman však do zápasu vstoupil jako hurikán a vedl rychle 2:0. Ve třetím setu se Khalid začal cukat a průběh byl mnohem vyrovnanější. Náš bojovník však chtěl výhru o něco víc a urval 3. bod pro náš tým. Mohamedovi podle trenéra Kláska patří absolutorium. „Uhrát dva body na TTC se jen tak někomu nepovede.“ Vyhrát na půdě TTC Ostrava 2016 a navíc dvakrát porazit Kubu Klerplíka v domácím prostředí se letos ještě nikomu nepovedlo. Po splnění téměř nereálného úkolu tak vezeme pod Ještěd z Ostravy 6 bodů.

K ostravskému dvojboji se nám vyjádřil i hlavní hrdina utkání Mohamed Shouman

Bylo pro tebe těžké se adaptovat? Ve dvou dnech si hrál ve dvou různých halách na dvou různých místech.

Myslím, že je dobře, že jsme hráli ve dvou dnech – ve středu a čtvrtek. Protože díky zápasu ve středu jsme byli dobře připraveni na zápas proti TTC Ostrava.

Co se stalo v zápase s Kadlecem? Vypadalo to, že nejsi ve své kůži nebo jen hrál Kadlec tak dobře?

Byl to těžký zápas. První tři sety jsem hrál opravdu špatně. Měl jsem problém se adaptovat se stoly Yasaka. Poslední dva sety však už měly dobrou kvalitu a nakonec jsem dokázal vyhrát.

Co rozhodlo v zápase proti Kleprlíkovi? Co bylo celkově kritickým bodem proti TTC Ostrava 2016?

Přestože jsem vedl 2-0 na sety, věděl jsem, že může v pohodě srovnat. Kleprlík je jeden z nejlepších hráčů extraligy. Trenér Klásek mi řekl, že se musím soustředit na každý jeden míček, což jsem nakonec dokázal a vyhrál jsem. To samé říkal mým kolegům a to nám nakonec přineslo 3 body.

Co je pro tebe v první půlce nejlepší výhra a jaká prohra tě naopak mrzí?

Největší skalp je výhra proti Kleprlíkovi a nejvíce mě mrzí prohra s Vráblíkem, nad kterým jsem vedl v Liberci 2-1 na sety.

Momentálně se vezeme na vítězné vlně. Máme za sebou 5 výher v řadě. Jaké jsou tvé predikce na druhou půlku sezony a jaký je tvůj cíl?

Doufám, že můžeme předvést ještě lepší výkony a výsledky. Doufám, že se dostaneme až do Superfinále. Máme velmi silný tým.