5. 9. 2024 Reportáž

Životní úspěch Jirky Suchánka

Klub

Jirka bere medaili na třetí paralympiádě v řadě

Když Jirka začínal na paralympijském turnaji v Paříži, tak v takový úspěch možná ani nedoufal. Ukázalo se opět, že Jirka je hráč velkých turnajů.

Mezi nejlepšími šestnácti si Jirka bez ztráty setu poradil s Polákem Jakimczukem. Zápas hodnotil jako náročný hlavně po psychické stránce, kde musel striktně dodržovat domluvenou taktiku.

Ve čtvrtfinále se setkal se sousedem ze Slovenska Peterem Lovašem. Ani s dalším soupeřem neměl Jirka smilování a prošel bez prohrané sady 3:0. Medaile byla v tu chvíli jistá.

Mezi nejlepšími čtyřmi na Jirku čekal tvrdý oříšek. Francouze a světovou jedničku Lamiraulta porazil letos v březnu a předtím více než osm let ne. Náš reprezentant se však na zápas ohromně těšil a bylo vidět, že i před francouzským publikem je v naprosté psychické pohodě. Do zápasu vlétl jako uragán a připsal pro sebe vedení 1:0. Po prohrané koncovce druhého setu byl třetí set naprosto klíčový. Třetí i čtvrtou sadu zvládl Jirka v koncovkách (11:9 a 12:10) a mohl se těšit ze životního úspěchu. Poprvé v životě se probojoval až do finále paralympijského turnaje.

Ve finále na něj čekal Polák Rafael Czuper, světová dvojka. S polským hráčem má Jirka značně negativní bilanci a byl tak mírným outsiderem. V první sadě byl reprezentant Polska o něco lepší a vyhrál ho poměrem 11:6. V druhé sedě začaly Jirkovi vycházet pověstné zálivky (balónky trefené se spodní rotací těsně za síťku) a drama bylo na světě, 1:1. Ve třetím setu to byl boj o každý balon. V koncovce byl však Czuper mnohem jistější a vedl 2:1 na sety. Čtvrtou sadu už dirigoval polský paralympik a odvezl si tak první paralympijské zlato v kariéře. Na Jirkovi byla hned po zápase vidět veliká radost ze skvělého úspěchu.

„Odvedl jsem tady dobrý kus práce a za stříbrnou medaili jsem strašně rád. S Czuperem jsem musel hrát na riziko jinak by ukamenoval. Je papírově i žebříčkově lepší hráč. Rozhodoval hlavně příjem servisu", komentoval finále Suchánek.

Jirka na závěr poděkoval všem fanouškům: „Okamžitě po posledním balonku jsem se obrátil na tribuny, kde seděli moji fanoušci. Bez nich se tak daleko nedostal. Děkuju jim."


Jirkovi z celého srdce gratulujeme