19. 1. 2022 A tým

Extraligová inventura

Redakce

Stach má číslo 21. Kde teď jsou Liberečáci z nejvyšší soutěže a kdo byl nejlepší?

Extraligová inventura

Stach má číslo 21. Kde teď jsou Liberečáci z nejvyšší soutěže a kdo byl nejlepší?

Devátou sezonu se pohybuje SKST Liberec v extralize stolního tenisu. V jeho dresu už za stůl naskočila dvacet jedna mužů, mezi nimi i několik cizinců. Kdo toho má nejvíc odehráno? Kdo byl nejúspěšnější a kam se poděli naši někdejší reprezentanti?

Extraligoví hráči SKST Liberec (v abecedním pořadí)

Michal Blinka, Bilance: 6 sezon, 83 zápasů/20 výher/63 proher/úspěšnost 24,10 %

Liberecký odchovanec si extraligu zkusil už ve 14ti letech. Člen mládežnických reprezentačních výběrů se dnes připravuje v Národním centru v Havířově a chce se stát pingpongovým profesionálem.

Jakub Borůvka, Bilance: 4 sezony, 34 zápasů/4 výhry/30 proher/úspěšnost 11,76 %

Původem Novoborák hrál extraligu 4 sezony, porazil třeba Patrika Klose. Dnes nastupuje za německý Heilbronn a vede stolnětenisový obchod Stoten.

Lukáš Borůvka, Bilance: 4 sezony, 49 zápasů/6 výher/43 proher/úspěšnost 12,25 %

Lukáš toho odehrál o malinko víc něž bratr, zvládl porazit třeba Jakuba Seiberta ještě v dresu Ústí. Před letošní sezonou odešel také do Německa, kde hraje v týmu např. s mistrem Evropy družstev Ščetininem (Bělorusko).

Martin Jahoda, Bilance: 3 sezony, 109 zápasů/20 výher/89 proher/úspěšnost 18,35 %

Byl u libereckých extraligových začátků a s nepříjemnou sendvičovou hrou strašil i nejlepší. Po vleklých problémech s rukou ale kariéru ukončil. Jako učitel na ZŠ Vrchlického se sem tam v hale objevuje.

Samuel Kalužný, Bilance: 1 sezona, 37 zápasů/24 výher/13 proher/úspěšnost 64,86 %

Nedílná součást nejlepší liberecké sezony. Atletickým stylem teď týrá protivníky v rakouské nejvyšší soutěži v týmu SPG Linz, kde má stále perspektivní Slovák celkově téměř 70% bilanci.

Jiří Kodým, Bilance: 1 sezona, 1 zápas/0 výher/1 prohra/úspěšnost 0 %

Dobrá duše Liberce zaskakovala hned v první sezoně na jeden zápas s Antonínem Gavlasem. Po dlouhých letech v ligových soutěžích dnes už hlavně trénuje s handicapovanými sportovci – např. Jiřím Suchánkem a René Taušem.

Radek Košťál, Bilance: 5 sezon, 163 zápasů/124 výher/39 proher/úspěšnost 76,06 %

Legenda. Neuvěřitelná statistika s celkovou více než 75% úspěšností a jeden celý rok bez porážky! Radek pracuje jako trenér mládeže v Havířově a sám ještě hraje první ligu v Českých Budějovicích – v úspěšnosti je první!

David Marek, Bilance: 1 sezona, 30 zápasů/12 výher/18 proher/úspěšnost 40 %

Při spojení s Borovou přišel na sever i »Mářa« a vedl si velmi slušně. Přesunul se ale také za hranice a loni nastupoval v Německu za SV Salamander Kornwestheim a letos pomáhá Borové k postupu ze třetí ligy. Bilance 46 výher a jediná porážka.

Josef Medek, Bilance: 4 sezony, 144 zápasů/19 výher/125 proher/úspěšnost 13,19 %

Pepa sice zná extraligu už z Chebu, ale nejvíce si ji užil v Liberci. 144 utkání je krásné číslo. Většinou exceloval v první lize, letos válí v lize druhé. Po dlouhých letech se mu povedlo zhubnout hodně přes 20 kg a v běžeckých aktivitách by těžko hledal konkurenci.

Martin Pařízek, Bilance: 1 sezona, 2 zápasy/1 výhra/1 prohra/úspěšnost 50 %

Nastoupil loni tak trochu z personální nouze a šokoval výhrou nad bývalým reprezentantem Markem Čihákem. Student pražské ČVUT prvně zkouší zahraniční angažmá v Německu, v Kistu sekunduje Lukášovi Borůvkovi.

David Průša, Bilance: 1 sezona, 18 zápasů/4 výhry/18 proher/úspěšnost 22,22 %

V covidovém ročníku nastupoval hlavně na třetí pozici a nezklamal. Pak ale přestoupil na první ligu do DTJ Hradec Králové, kde se pere o co nejlepší umístění i s Petrem Šilhánem. V silné konkurenci má úspěšnost přes 70 %.

Ondřej Rakušan, Bilance: 1 sezona, 2 zápasy/0 výher/2 prohry/úspěšnost 0 %

Zahrál si v kvalifikaci o nejvyšší soutěž. V současnosti stolní tenis nehraje a naopak se v Praze naplno věnuje rodině a obchodu s veganskými donuty Blue Vegan Pig Shop.

Alexandru Rosu, Bilance: 2 sezony, 2 zápasy/0 výher/2 prohry/úspěšnost 0 %

Rumunský mladíček se v Liberci nečekaně zjevil, chvilku pobyl a stejně nečekaně zase zmizel. Talentovaný Alex se letos vrátil zpět do rumusnkého Mioveni, kde nastupuje v Superlize.

Jakub Seibert, Bilance: 6 sezon, 184 zápasů/71 výher/113 proher/úspěšnost 38,59 %

Rekordman v počtu zápasů a stálice v nejvyšší soutěži drží každoročně úspěšnost ke čtyřiceti procentům. Pomáhá s tréninkem mládeže a sám se často prezentuje na turnajích TT Star.

Mohamed Shouman, Bilance: 3 sezony, 54 zápasů/31 výher/23 proher/úspěšnost 57,41 %

Egyptský démon hraje vždy do roztrhání duše. V Káhiře si v mezičase zkusil třeba prodej realit. Ale jeho život je stolní tenis a touží se stabilně usadit i v tamní reprezentaci.

Petr Šilhán, Bilance: 4 sezony, 11 zápasů/0 výher/11 proher/úspěšnost 0 %

Moc vystudovaných právníků byste v extralize nepotkali. Jeden z nich si ji zkusil 11krát. Více se mu ale daří v první lize, kde znovu obléká dres DTJ Hradce Králové. Letos začal excelentně – 6 zápasů, 6 výher a skalpy třeba Sadílka s Krčilem.

Josef Šimončík, Bilance: 1 sezona, 6 zápasů/2 výhry/4 prohry/úspěšnost 33,33 %

Bývalý reprezentant naskočil na pár zápasů za Liberec na sklonku úspěšné kariéry. Bolavá záda mu toho už moc nedovolí, a tak se může věnovat realitnímu byznysu.

Matej Stach, Bilance: 1 sezona,1 zápas/1 výhra/0 proher/úspěšnost 100 %

Lepší úvod si nemohl naplánovat. Vyzval legendárního Petra Korbela a bez sentimentu ho porazil 3:1. Několik let už reprezentuje El Niňo Praha, ale kdysi hrál i za Bělou pod Bezdězem a trénoval tam s dalším Liberečákem Karlem Brožíkem.

Jan Valenta, Bilance: 2 sezony, 26 zápasů/10 výher/16 proher/úspěšnost 38,46 %

Kariéru v nejvyšší soutěži začínal u nás a vedl si velmi dobře. Kdyby ho nebrzdila zranění, tak by dnes zářil snad ještě víc, než v extraligovém Havířově. Pyšní se aktuálně šesti výhrami a pouze jednou prohrou.

Kaito Yoshida, Bilance: 1 sezona, 4 zápasy/2 výhry/2 prohry/úspěšnost 50 %

Výborný hráč to mohl dotáhnout i ve světě o dost výš. Jenže stolní tenis měl spíše jako doplněk ke škole. V Evropě v současnosti nenastupuje a stále hraje japonské soutěže.

Chiba Yuhei, Bilance: 1 sezona, 2 zápasy/0 výher/2 prohry/úspěšnost 0 %

Pingpongový cestovatel zavítal i pod Ještěd. V první lize patřil rodák z Fukaya mezi nejlepší. Teď se stále pokouší prorazit na turnajích japonské ligy a věnuje se studiu na Saitama University.