27. 11. 2023 Mládež

Štěpán Němec poprvé mezi nejlepšími 32

Klub

13 hráčů hrajících v našem klubu zasáhlo do turnajů BTM

V uplynulém víkendu proběhlo 3. BTM v Liberci a Jablonci. Do bojů mezi nejlepší hráče České republiky jsme vyslali celkem 13 svěřenců. Pro některé z nich to byla premiéra - Tomáš Gunter, Josef Vít, Matěj Kout a pro ostatní další ze série turnajů.

U13

Ve věkové kategorii pod 13 let se představili Matěj Jungmann, Josef Perlík a Antonín Csizmazia (trénuje v SKST Liberec). Všichni tři hráli turnaj kategorie A. Matějovi Jungmannovi se v silné konkurenci nepodařilo ani jednou zvítězit. Josef Perlík dokázal jednou ve skupině vyhrát a čekala ho útěcha. Mezi nejlepšími 16 prohrál v krásném zápase 12:10 v pátém setu proti Petrovi Postolkovi.

Nejlépe se z naší trojice vedlo Tondovi Csizmaziovi, který po ne příliš přesdvědčivém výkonu postoupil ze skupiny z druhého místa. Mezi nejlepšími 32 ho čekal Daniel Skákal (Montas Hradec Králové), kterému nedal Tonda šanci a zvítězil hladce 3:0. V osmifinále se utkal s vycházejícím talentem Richardem Feberem z Havířova. V krásné bitvě Tonda zvítězil 3:1 na sety. V boji o semifinále narazil na havlbrodského Hejkala, který byl nad jeho síly. Ve vypjatém zápase nakonec padl 2:3 a těsně mu tak unikla medaile ze soutěže dvouher. Náladu si však spravil ve čtyřhře, kde spolu se spoluhráčem Postolkou došel až do semifinále, kde chlapci nestačili na dvojici Bednář-Bašta. Tonda si tak z Liberce odváží bronzovou medaili ve čtyřhře.

U15

Ročníky 2009 a mladší se předvedli v neděli na jablonecké půdě. Pája Ortová byla naše jediná zástupkyně v dívčí kategorii. V chlapcích za naše barvy bojovali Matěj Kout, Matěj Jungmann, Tomáš Gunter, Josefové Vít a Perlík.

Pepa Perlík i Matěj Jungmann měli v turnaji "B" postup ze skupiny na dosah ruky. Oba dva však v bitvě o všechno padli se svými soupeři 2:3 a skončili tak na 3. místě ve skupině. Pro Tomáše Guntera, Pepu Víta a Matěje Kouta byl turnaj skvělou příležitostí osahat si republikovou úroveň a věříme, že je turnajová zkušenost namotivuje do další práce.

Jediné želízko v turnaji "A" byla Pája Ortová. Ve skupině předvedla vyrovnané zápasy, které však nedokázala urvat ve svůj prospěch. V koncovkách setů měly soupeřky pevnější nervy a klidnější ruku a to rozhodlo o tom, že Pája skončila po prohrách 0:3 (Popeláková), 1:3 a 1:3 (Ondračková a Maršíčková) na 4. místě. V boji o udržení v kategorii "A" na ní čekala hráčka SK Dobré - Vyskočilová, na kterou Pája nestačila a prohrála 0:3 na sety.

U17

V kategorii pod 17 let jsme do bojů vyslali Petra Žmudu, Davida Bartoně, Dominika Faltuse, Nikolu Pytlounovou a Štěpána Němce. Posledním třem jmenovaným se alespoň výsledkově vedlo nejlépe, avšak herní posun byl podle trenéra Aleše Bartoně vidět u všech hráčů.

Nikola Pytlounová v malé společnosti dívek v kategorii B brala 3 výhry a 2 prohry a postoupila tak opět do kategorie "A". Nad její síly byly paradoxně dívky z našeho kraje - Prousková a Klustová.

Dominikovi Faltusovi se v poslední době začalo dařit a potvrdil to i na republikovém turnaji kategorie "B". Po dvou výhrách ve skupině postoupil ze 2. místa. Mezi nejlepšími 16 ho čekal Vítek Kasner, kterého Dominik dokázal porazit poměrem 3:1. Ve čtvrtfinále sice nestačil na Dušana Mihoka, ale díky postupu mezi nejlepších 8 si zajistil postup do kategorie "A" na dalším turnaji.

Nejvíce mezi ročníky 2007 a mladším zářil z naší výpravy Štěpán Němec. Po dvou výhrách ve skupině se mu letos poprvé podařilo postoupit ze skupiny. Mezi 32 na něj čekal ještě loni za nás hrající Filip Wolf, na kterého Štěpán nestačil a prohrál 1:3.

U19

Mezi juniory se představilo celkem 7 našich hráčů. tato kategorie pro nás bylo spíše "zkušební" turnaj a příprava na neděli. Všichni naši hráči (mimo Kuby Vogela) patří do kategorií mladších. Jelikož se však turnaj konal v Jablonci, využili jsme této příležitosti.

Hodnocení trenérů

Aleš Bartoň:

"V sobotním turnaji nebyly naše výkony v kategorii U19 úplně ideální. Naše hráče čekaly dlouhé prodlevy mezi jednotlivými zápasy, na které se nedokázali hráči optimálně mentálně připravit. Podmínky jsou však pro všechny hráče stejné a my musíme být na tyto prodlevy připraveni. V neděli už to bylo výsledkově i herně veselejší. Pochválit bych chtěl Davida a Dominika, který dle mého předvedl svůj nejlepší výkon letos. Takhle dobře jsem ho ještě neviděl hrát. Pochválit bych chtěl i Štěpána, který má skvělý přehled ve hře a dokáže dodržovat stanovenou taktiku. S Filipem si vybral i trochu smůlu, avšak Filipova výhra byla zasloužená. V některých pasážích hry chyběla Štěpánovi jistota na forehandu a v backhandovém bránění a v jiných zase správná drzost. Celkově však výsledek hodnotím velice kladně. Niki střídala fantastické momenty se slabšími. Zapracovat bychom měli u hráčů mimo jiné i na psychické odolnosti před a během zápasu." Hodnotí turnaje trenér Aleš Bartoň

Ivo Petříček:

"Celkově musím říct, že výkony hráčů se od poslední republiky zlepšily. Stále nás ale tíží opakující se problémy - nekoncentrovanost během zápasu, taktika ve hře a také servis/příjem. Pochválil bych Dominika, který hrál velmi slušně. Snažil se hrát útočně a naslouchal taktice, kterou mu trenéři naordinovali. Do budoucna však bude muset přitvrdit v úderech, tak aby byl schopný výměnu zakončit. Čeká nás ještě spousta práce." Říka kouč Ivo Petříček

Daniel Brumlich:

"Zaprvé bych chtěl říct, že je příjemná změna mít turnaj "za barákem". Bez cestování a brzkého vstávání mají děcka lepší možnost nabrat síly a zregenerovat. Osobně jsem byl na turnaji U13 a U15. Pochválit bych chtěl Pepu Perlíka, který na obou turnajích předvedl slušný výkon. Samozřejmě musím zmínit Tondu, který dosáhl na skvělé umístění. Semifinále už měl na dosah, ale nakonec bych řekl, že soupeř vyhrál zaslouženě. Tondovi ve hře chybí větší aktivita a agresivita, která bude zejména ve starších kategoriích potřeba. O všem Tonda ví a budeme na tom společně na trénincích pracovat. Osobně jsem byl velmi zvědavý na výkon Páji, která postoupila do áčka. Bohužel Pája byla až moc svázaná v hlavě. Jelikož s Pájou pravidelně trénuji a mám ji pod dohledem na trénincích, vím, že do kategorie "A" patří a že pro ni ve skupině byly všechny tři soupeřky hratelné. Páju však zatím na větších turnajích brzdí její vlastní mysl. Tento problém jsem zažil i já osobně, a tak věřím, že ji spolu s dalšími trenéry můžeme pomoci. Pája je bojovnice a vím, že se přes toto přenese a nakonec to otočí ve svůj prospěch. Radost mi udělal výsledek Štěpána Němce, který konečně postoupil ze skupiny. Osobně si myslím, že je v něm ještě větší potenciál a mohl by hrát pravidelně klidně top 16 republiky. Kdybych měl celkově zhodnotit hru našich svěřenců, tak nám chybí větší zapálení do hry a takový ten správný lauf, ve kterém jsme schopni se parádně hýbat, fandit si a hrát skvělé výměny. Často se nám stává, že jsme v zápase skleslí, apatičtí a bez pohybu. Co se týče taktiky, tak bychom se měli mnohem více cpát do forehandových úderů a hrát aktivněji. To je podle mě cesta jak uspět. Oproti těm nejlepším nám stále chybí dobrý pohyb za stolem a řekl bych takový plán nebo směr, jakým chceme výměnu vyhrát. Dále pak klid na pálce a přehled ve hře, který z velké části určuje četnost tréninků a zápasová vyhranost. Turnaj nám ukázal naše mezery, ale zároveň nás jako trenéry i díky zlepšujícím se výkonům hráčů namotivoval do další každodenní práce s dětmi." Popsal víkendové dění Daniel Brumlich