27. 8. 2023 A tým

První slova nového trenéra A týmu Marka Kláska

Klub

"Díky banánu jsem porazil pozdějšího mistra světa Wang Haa"

Na dotazy Daniela Brumlich odpovídal mistr České republiky a bývalý trenér mládežnické reprezentace Marek Klásek - nový trenér A týmu mužů

Rozhovor je rozdělen do dvou částí - 1. se týká extraligy a ve 2. se dozvíme více o Markovi

EXTRALIGA

Jak se zrodilo vaše angažmá u SKST Liberec?

Ukončil jsem v Hradci Králové působení jako hráč a shodou okolností můj kamarád Richard Výborný odcházel z Liberce do Chodova a oslovil mne, zda bych neměl zájem o pozici trenéra. V extralize chci působit i nadále a myslím si, že je to nyní ta správná pozice pro mne - role kouče

Jak byste zhodnotil výkony SKST Liberec v minulé sezoně a to že došli až do semifinále, čekal jste to?

Myslím si, že Liberec podával v minulé sezoně dobré výkony a korunoval to postupem až do semifinále, kde dokázal být plnohodnotným soupeřem pozdějšímu mistru – HB Ostrov. Věděl jsem, že pokud se hráči při zápase „sejdou“ a odevzdají své maximum, tak jsou schopni dojít až tak daleko.

Znáte se se všemi hráči A týmu osobně?

Ano, znám. Dokonce jsem se se všemi několikrát utkal za stolem.

Co od každého hráče z našeho tria konkrétně očekáváte v letošní sezoně?

M. Beneš – věřím, že společně se M.Shoumanem budou tvořit znovu silnou dvojici nahoře v sestavě, a že zopakuje své výkony a výsledky z minulé sezony a bude hrozbou i pro ty nejlepší hráče v extralize.

M.Shouman – věřím, že se mi ho podaří v určitých pasážích zápasu zklidnit a očekávám od něj stejně kvalitní výsledky a výkony jako v minulé sezoně.

J.Seibert – očekávám, že bude bodovat na pozici č.3 jako v první polovině loňské sezóny. Věřím, že ho povzbudím a namotivuji tak, aby dokázal znovu porazit i velmi kvalitní extraligové hráče.

Myslíte, že někdo může letos zaskočit úřadujícího mistra z Vysočiny posíleného o Davida Reitšpiese a případně kdo by to podle vás mohl být?

HB Ostrov je opět největším favoritem soutěže, ale ve finále na jeden zápas je možné všechno, tak jak ukázal poslední ročník, kdy to bylo velmi těsné. Znovu bude podle mne jejich největším soupeřem El Niňo a myslím, že může překvapit Havířov, pokud budou jejich hráči fit.

Kdo je podle vás černým koněm sezony 23/24?

Havířov a věřím, že i naše družstvo!

Jaké jsou pro vás jako nového kouče SKST Liberec cíle na tuto sezonu?

V první řadě dostat se do play-off, ve druhé řadě - na co nejlepší pozici a ve třetí řadě - co nejdál!

OSOBNÍ OTÁZKY

Kdy a kde jste se stolním tenisem začal?

V roce 1980, v 5 letech v oddíle NHKG Ostrava.

Co považujete za váš největší úspěch, kterého jste ve stolním tenise dosáhl?

5. místo na MS družstev mužů 2006 v Brémách.

Kdo je váš idol/vzor ve stolním tenise?

Kdysi to byl K. Kreanga, později Timo Boll.

Kdo je váš nejoblíbenější sportovec a kdo vaše nejoblíbenější sportovkyně?

Mám jen nejoblíbenějšího fiktivního sportovce a tím je „Rocky Balboa“ a jeho herecký představitel Sylvester Stallone.

Mezi pingpongovou komunitou se často diskutuje o tom, kdo byl první, který přišel s tzv. „banánem“. Vždy je zmiňováno vaše jméno a jméno Petr Korbel. Můžete nám upřesnit, jak to tenkrát bylo? Jak vůbec vznikla myšlenka zahrát takový úder, který dnes musí mít v repertoáru každý hráč top úrovně?

Začal jsem tento úder hrát v mládežnických letech z jednoho prostého důvodu, a to protože jsem neměl dobrou pasivní hru (tzv. nevyhovoval mi pasivní příjem pinkem, po kterém následoval pasivní blok). Postupně jsem intuitivně přišel na to, že mám cit zahrávat backhandový topspin nad stolem již po soupeřově podání a fungovalo to. Byl to velký moment překvapení, který soupeři v té době vůbec neočekávali. Později jsem to zdokonalil do agresivní formy a ta, dalo by se říci, vyvrcholila, když jsem porazil především díky tomuto úderu špičkového Číňana, pozdějšího mistra světa ve dvouhře Wang Haa. Později jsem se dozvěděl od čínského spoluhráče z bundesligového klubu, že Číňani tento zápas zanalyzovali a během krátké doby tuto techniku převzali a po nich po té celý pingpongový svět. P. Korbel tento úder občas také ve své hře využíval, ale nebyl pro něj tak dominantní a neměl na něm postavený příjem, tak jako já. Rád bych ještě uvedl, že asi první hráčem, který ve zjednodušeném provedení „banán“ použil, byl již v 80. letech Tibor Klampar.


Letošní sezonu již budete v extralize účinkovat jen v roli kouče. Jaké jsou pro vás pocity, když do utkání nemůžete zasáhnout jako hráč? Máte raději roli kouče za ohrádkami nebo když můžete zápas svými výkony sám ovlivnit?

Jsem hlavně rád, že mohu i nadále aktivně působit v extralize. Mám dostatek zkušeností ze své dlouholeté hráčské sportovní kariéry a rád budu tyto zkušenosti a postřehy předávat dále. Jako kouč jsem již delší dobu působil v mládežnických reprezentacích a myslím si, že vím, co hráči při utkáních prožívají a dokážu jim svými radami pomoci a tím ovlivnit průběh zápasu. V extralize jsem nyní na pozici kouče, ale dokáži si představit, že v případě potřeby bych mohl ještě v budoucnu zaskočit i jako náhradní hráč.


Markovi děkujeme za jeho čas a odpovědi a přejeme mu, ať se mu u nás v klubu líbí a daří

Daniel Brumlich - organizátor liberecké extraligy, trenér mládeže

Autor fotky: František Zálewský